ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Slobodi pripao kantonalni derbi

Kantonalni derbi između Budućnost i Slobode završen je pobjedom tuzlanskog tima rezultatom 3-1. U jednoj otvorenoj i napadačkoj utakmici Budućnost je prva stigla do vodstva nakon gola Mujića koji je izašao sam pred golmana Slobode Hadžića i rutinski zatresao mrežu gostiju za vodstvo Budućnosti. Ipak u nastavku su Tuzlaci ubacili u brzinu više i došli do preokreta i nova 3 boda koja ih ostavljaju u trci za Premijer ligu.

Utakmica je počela preofanzivno od strane gostiju i sa visoko postavljenom odbranom, što je bio mač sa 2 oštrice kada znamo da se nasuprot njih nalazi jedan od najboljih igrača Prve lige FBiH - Muhamed Mujić. Tako je i bilo već u 7. minuti kada su Banovićani kaznili loše postavljenu ekipu Slobode preko najboljeg strijelca Budućnosti Mujića koji je prethodno sjajno izbačen u prostor i preostalo mu je samo da u 1 na 1 situaciji matira Hadžića. Nakon pogotka Budućnost suzbila svoje redove i povukla se u nastojanju da odbrani svoj gol. Zeleno-crni su odolijevali napadima gostiju koji uzgred nisu bili efikasni i prisebni, sve do 28. minute kada nakon sjajnog centaršuta Mehanovića Krpić pogađa za izjednačenje rezultata. Do kraja poluvremenu još nekoliko prilika na obje strane, no rezultat se nije mijenjao.

Kako je završilo 1. poluvrijeme tako je počelo i 2. - dominacijom i terenskom incijativom gostiju iz Tuzle. Ponovo je mogla uslijediti kazna za goste kada u 56. minuti Mujić neometan sa svega par metara šutira ravno u golmana gostiju. Nakon toga uslijedila ofanziva gostiju i opsada gola Husića. I ponovo su zeleno-crni odolijevali, ali je u 72. minuti Mehidić donio vodstvo i veliko slavlje gostima. Redžepi je dobro prošao po lijevoj strani, a zatim uposlio Mehidića koji snažnim udarcem pogađa za 1-2. Ni nakon vodstva gosti nisu stali pa se čekalo svega 10 minuta na 3. gol Slobode. Asistenciju je sada Mehidić uzvratio Redžepiju i to nakon još jednog prodora po lijevoj strani, a Redžepi je matirao Husića za konačnih 1-3.

Treba istaći i to da se karizmatični trener Slobode Miroslav Ćiro Blažević konačno osvetio Budućnosti. Naime, davne 1986. Budućnost je u okviru Kupa maršala Tita u 1/16 finala ugostila zagrebački Dinamo koji je tada sa klupe predvodio popularni Ćiro. Susret je završen bez golova, a u izvođenju penala prisebniji su bili domaći fudbaleri koji su tako slavili i priredili prvorazrednu senzaciju. Pobjedom u subotu Ćiro se revanširao zeleno-crnim za taj poraz, a na isti je morao čekati 26 godina. Također podatak da je u subotu na Gradskom stadionu u Banovićima bilo više gledaoca nego na svim ostalim susretima Prve lige FBiH je za pohvalu, a i pojavljuje se nada za bolje sutra što se banovićkog fudbala i sporta općenito tiče.

Budućnost je novim porazom ostala na 13. poziciji i u kritičnoj zoni ispadanja, dok je Sloboda zadržala korak za vodećim Jedinstvom. U narednom kolu Budućnosti slijedi još 1 kantonalni derbi u Lukavcu protiv Radničkog.

Budućnost - Sloboda 1-3 (Mujić - Krpić, Mehidić, Redžepi)

Budućnost: M. Husić, Kovačević (Mahmutović), Zoletić, Čamrković (Slomić), Džinić, Trumić, Čergić, A. Husić (Salihović), Delić, Kavazović, Mujić.

Sloboda: Hadžić, Efendić, Salihović, Moranjkić, Mehanović, Jahić (Husić), Omić, Redžepi, J. Mujkić, Mehidić, Krpić (Kapić).

Nema komentara:

Objavi komentar