ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Rezime jesenjeg dijela sezone

U vikendu koji je iza nas, završen je prvi (jesenji) dio prvenstva Prve lige FBiH. Fudbaleri Budućnosti su u posljednjem kolu jesenjeg dijela prvenstva bili pod imperativom pobjede, a uprkos rezultatskoj krizi na kraju su stigli do ubjedljive pobjede rezultatom 4-0. Bila je to izuzetno vrijedna pobjeda, kojom su zeleno-crni barem na kratko pobjegli iz opasne zone, odnosno iz dijela tabele u kome se nalazi pet posljednjeplasiranih ekipa.

Iako se prije početka sezone očekivalo da Budućnost ponovo bude u gornjem dijelu tabele, te jedan od kandidata za sami vrh, to se nažalost nije desilo. Zeleno-crni su prije početka sezone uspjeli sačuvati kostur ekipe od prethodnih sezona, te sa takvom dozom iskustva očekivalo se da Budućnost igra zapaženu ulogu i ove sezone. Ipak, realnost je bila drugačija, te je rezultatska kriza dovela banovićku ekipu na donji dio tabele i u opasnu zonu. To je istakao i iskusni veznjak Budućnosti, te ove sezone jedan od najboljih igrača i najbolji strijelac ekipe, Eldin Trumić. On je za sportsport.ba izjavio slijedeće: "Što se tiče naših rezultata u prvom dijelu sezone, ne možemo biti zadovoljni. Imamo daleko kvalitetniju ekipu od onog što tabela pokazuje i nadam se da će nam pauza pomoći da se odmorimo i pripremimo, te da na kraju završimo sezonu u gornjem dijelu tabele. Vjerujem da nam je tu i mjesto."



Banovićki fudbaleri su u petnaest odigranih kola u jesenjem dijelu sezone uspjeli osvojiti 18 bodova, uz gol razliku 17:18 (-1) i omjer od pet pobjeda, tri remija i sedam poraza. Ovakav učinak bio je dovoljan za mršavu 11. poziciju prvoligaške tabele, sa tim da zeleno-crni imaju isti broj bodova kao i Bosna Sema, ali nešto bolju gol-razliku. Budućnost je ove sezone izuzetno loša na gostujućim terenima, te je na gostovanjima osvojila svega dva boda (2-2 u Mostaru, 1-1 u Gradačcu). U susretima na domaćem terenu, zeleno-crni su osvojili većinu svojih bodova, odnosno šesnaest, uz kiksove protiv tradicionalno neugodnih ekipa iz Čapljine - Čapljine (poraz 0-2) i GOŠK-a (remi 0-0). U strijelce se za Budućnost upisivalo osam igrača, od kojih su četvorica postigla po jedan gol - Đezić, Kovačević, Kavazović i Mustafić, dok je Mujić postigao dva pogotka, Pirić i Aljukić po tri, a najbolji strijelac Trumić pet pogodaka.


Jasno je da ukoliko banovićki fudbaleri žele sačuvati status Prvoligaša, u proljetnom dijelu sezone moraju igrati bolje, a prvenstveno moraju igrati odlučnije i borbenije na gostujućim terenima, jer bi upravo bodovi sa gostujućih terena mogli donijeti prevagu. Sa obzirom da iz Prve lige FBiH sigurno ispadaju tri ekipe, a da je vrlo izgledno da bi moglo ispasti čak pet ekipa, jer bi iz Premijer lige BiH mogle ispasti dvije ekipe iz FBiH, potrebno je da se u nastavku sezone ozbiljno i profesionalno pristupi svakoj utakmici jer će  na kraju svaki bod biti važan. Iako su trenutno izvan opasne zone, ali na samoj granici, to još uvijek nije ni približno dovoljno, a pogotovo ako se želi mirnije ući u završni dio sezone, za razliku od prethodnih nekoliko sezona kada se strepilo do samog kraja. Svakako da je dobra stvar, što će u prve četiri utakmice proljetnog dijela sezone, Budućnost biti domaćin na tri, te je to sjajna prilika da se napravi prevaga i konačno napravi bijeg iz donjeg dijela tabele. Sada će uslijediti pauza za fudbalere, nakon čega slijede pripreme za proljetni dio sezone, kao i moguća pojačanja, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.


Nema komentara:

Objavi komentar