petak, 30. listopada 2015.

Kantonalni derbi: Zeleno-crni gostuju u Gradačcu

Najzanimljiviji susret trinaestog kola Prve lige FBiH odigrat će se u Gradačcu između Zvijezde i Budućnosti. Banovićani u kantonalni derbi, koji je ujedno i derbi kola, ulaze kao lideri prvenstva, dok se Zvijezda nalazi na šestoj poziciji sa četiri boda manje.


Ova dva kluba su u svojim dugim historijama odigrala mnoštvo međusobnih duela, kako za vrijeme Jugoslavije, tako i nakon rata u sklopu takmičenja nezavisne i suverene nam države. Prvi poznati podaci iz daleke historije, tačnije iz 1950. godine pokazuju da su Budućnost i Zvijezda nastupali zajedno u Oblasnoj ligi Tuzla. Nakon toga, godinama unaprijed ova dva kluba su većinom nastupala u istom rangu takmičenja. Posljednje međusobne duele Budućnost i Zvijezda su imali u elitnom rangu takmičenja - Premijer ligi, kada je u Gradačcu bilo neriješeno 0-0, dok je u Banovićima u revijalnoj utakmici Zvijezda ubjedljivo slavila rezultatom 2-5. I u sezoni 2007/2008 u sklopu Prve lige FBiH Zvijezda je bila uspješnija, budući da su i u Gradačcu i u Banovićima ostvarili pobjede. Sada je situacija znatno slična, no ovoga puta obje ekipe se grčevito bore za povratak u Premijer ligu BiH. Svakako da ovaj susret kantonalnih rivala sa pravom ima epitet derbija kola.

U taboru Budućnosti su nakon pobjede nad Metallegheom i preuzimanjem vrha prvoligaške tabele, izuzetno optimistični, te se nadaju da će i u Gradačcu slaviti pobjedu. Šef stručnog štaba Budućnosti - Munever Rizvić je za portal sportsport.ba dao izjavu u kojoj ističe da u Gradačac idu da se nadigravaju.

"Zadovoljan sam igrama od samog početka prvenstva. Imali smo i jednu seriju poraza i neriješenih rezultat, ali i tada sam bio zadovoljan kako su igrači reagovali. Njihova borba ni u jednom trenutku nije bila upitna, a ni njihov kvalitet. Zvijezda je sjajna ekipa, to govore i njihovi rezultati, ali i njihov igrački kadar. Ipak, mislim da u Gradačcu možemo napraviti dobar rezultat i nema sumnje da ćemo učiniti sve da ne izgubimo. Zvijezdi respekt, sjajna su ekipa, ali mi moramo da pokažemo zašto smo prvi na tabeli."

Svoje viđenje prethodne utakmice, ali i derbija koji nadolazi dao je i standardni prvotimac Budućnosti - Semir Aljukić.

"Bila je ovo teška utakmica, pokazali smo veliku borbenost i odgovornost u igri. Na vrijeme smo dali prvi gol, poslije je bilo lakše i pokazali smo da smo kvalitetniji protivnik od veoma dobrog Metalleghea. Što se tiče naše naredne utakmice, u Gradačac idemo da se nadigravamo. Sigurno da je Zvijezda kvalitetan tim, ali pokušaćemo da nastavimo dobar niz i nadam se pozitivnom rezultatu i iz ove utakmice."

Susret je na rasporedu 31.10.2015. (subota) na stadionu "Banja Ilidža" u Gradačcu sa početkom u 13 sati i 30 minuta.


Nema komentara:

Objavi komentar