utorak, 8. srpnja 2014.

FK Mladost Malešići odustaje od ulaska u Prvu ligu FBiH?

Kako nezvanično saznajemo, izvori bliski aktuelnom prvaku Druge lige FBiH - malešićkoj Mladosti potvrdili su špekulacije koje su se pojavile ovih dana, a to je da će Mladost odustati od ulaska u Prvu ligu FBiH.

Iako su Malešićani prethodne sezone furiozno stigli do prvog mjesta i velikog uspjeha, kako stvari stoje ipak neće zaigrati u prvoligaškom takmičenju. Od kraja sezone krenula su nagađanja o mogućem odustajanju, a sada je skoro pa izvjesno da će Mladost i naredne sezone igrati Drugu ligu FBiH.

Glavni razlozi još uvijek nisu poznati, no može se pretpostaviti da je razlog finansijske prirode i da Mladost nije finansijski spremna istrpiti ogromne troškove koje donosi Prva liga FBiH. Opštepoznato je da je to jedna od skupljih liga čak i u regionu, a Savez i njegovi čelni ljudi ništa konkretno ne rade kako bi klubovima olakšali takmičenje. Zbog toga nije ni čudno što su ovakve situacije sa odustajanjem od ulaska, kao i odustajanje od samog takmičenja u tijeku sezone postale sve učestalije.

Ukoliko bi se obistinila informacija koja je procurila iz kluba i ukoliko bi Mladost odustala od takmičenja, to bi značilo da će FK Budućnost Banovići i naredne sezone biti član Prve lige FBiH, odnosno da će izbjeći relegaciju. Kako pravilnik Saveza nalaže, samo prvoplasirana ekipa može ući u viši rang, a kada se to ne desi onda se pravi ustupak najbolje plasiranom timu od klubova koji su ispali iz višeg ranga. U ovom slučaju to je Budućnost koja je završila na 14. poziciji sa 39 bodova ispred Iskre i Troglava.

Naravno, treba istaći i to da su sve informacije još uvijek nezvanične i da se očekuje zvanično izvješće FK Mladost Malešići nakon čega bi stvari trebale biti jasne.

Nema komentara:

Objavi komentar