utorak, 12. lipnja 2012.

Rezime sezone 2011/2012

Na kraju sezone 2011/2012 Prve lige FBiH Budućnost je zauzela veoma dobro 2. mjesto sa 54 boda, odnosno 7 manje od 1. Gradine i 2 boda više od 3. Viteza. Budućnost je sakupila 17 pobjeda od kojih je 5 ostvareno u gostima, 3 remija i 10 poraza, a sva 3 remija su ostvarena u Banovićima, bod iz Banovića su nosili Gradina, Orašje, te Čapljina. Budućnost je ostvarila 5 pobjeda u gostima od kojih su 2 službenim rezultatima (Unis i Omladinac), a još su Banovićani pobijeđivali Orašje, Čapljinu i Branitelj, pored tih 5 pobjeda Budućnost je na gostovanjima 10 puta poražena, a najveći poraz Budućnosti je nanijela ekipa Viteza koja je od Budućnosti bila bolja rezultatom 4-1.

Odigranih utakmica: 30
Pobjeda: 17
Remija: 3
Poraza: 10
Gol razlika: 48:32 (+16)
Najbolja pozicija: 2
Najgora pozicija: 9
Najbolji strijelac: Muhamed Mujić 9 golova
Najveća pobjeda: 5-1 (Unis)
Najveći poraz: 4-1 (Vitez)
Najviše poraza u nizu: 2
Najviše pobjeda u nizu: 4

Ovo je treća sezona Budućnosti u Prvoj ligi FBiH da zeleno-crni nisu ubilježili niti jedan poraz na domaćem terenu, a zadnji poraz Budućnosti je nanijela Zvijezda 18.04.2008. Dakle 48 utakmica u nizu u Prvoj ligi FBiH Budućnost je bez poraza na domaćem terenu.
Najbolji strijelac Budućnosti u minuloj sezoni bio je Muhamed Mujić sa svojih 9 golova, od kojih je 8 postigao u prvom dijelu sezone dok ga je u drugom dijelu povreda spriječila da na svoj konto upiše još golova. Nakon njega slijedi Elvin Suljić sa 8 golova, Suljić koji je stigao tek na polusezoni iz kalesijske Bosne iza sebe ima sjajnu sezonu u zeleno-crnom dresu. Iza njih su Muris Pirić i Muhamed Muminhodžić sa po 5 golova. Čak 14 igrača Budućnosti se ove sezone upisalo u listu strijelaca.

Lista strijelaca:

Muhamed Mujić - 9 golova
Elvin Suljić - 8 golova
Muris Pirić - 5 golova
Muhamed Muminhodžić - 5 golova
Adnan Sarajlić - 3 gola
Igor Sliško - 2 gola
Emir Ikanović - 2 gola
Mirel Čamrković - 1 gol
Elvis Čergić - 1 gol
Eldar Kavazović - 1 gol
Adis Kovačević -1 gol
Izudin Osmanović - 1 gol
Kenan Lugavić - 1 gol
Arnel Delić - 1 gol

U drugi dio prvenstva Budućnost ušla pobjedom protiv Famosa što je i dalje ostavljalo kakvu/takvu nadu da bi Budućnost mogla do 1. pozicije i promocije u viši rang takmičenja. Ipak nakon toga slijedi rezultatska kriza gdje je u 3 naredne utakmice Budućnost zabilježila 2 poraza i 1 remi kod kuće protiv Orašja, a tek 20. kolu je došla do veoma tijesne pobjede nad Goraždem zahvaljujući autogolu.


Nakon toga slijedi debakl u Vitezu gdje je Budućnost poražena sa visokih 4-1, a iskupljenje navijačima za visok poraz nije stiglo ni u narednom kolu kada je Budućnost ponovo remizirala kod kuće sa Gradinom, bilo je 1-1. Ipak dobra igra protiv Gradine je bila uvertira za pobjedu nad Jedinstvom od 2-0, a 7 dana kasnije i u Čapljini nad istoimenom ekipom rezultatom 0-1. Sa ove 2 pobjede Budućnost se ponovo probila na sami vrh tabele gdje je i ostala do kraja. Nakon odlične pobjede u Čapljini dolazi visoka pobjeda nad Unisom od 5-1, a u narednom kolu poraz na Jakliću od starog rivala bugojanske Iskre. Nakon tog poraza slijedi niz od 4 pobjede, a Budućnost je bila bolja od Rudara, Omladinca (službeni rezultat 0-3), Bratstva i u zadnjem kolu od Branitelja. Ove 4 pobjede su bile dovoljne da Budućnost ostvari 2. mjesto na tabeli i time zaključi sezonu.


Sada slijedi pauza, a zatim prozivka i sklapanje tima za narednu sezonu i lov na prvo mjesto u dosta jakoj konkurenciji. Između ostalih tu su klubovi koji uvijek pretenduju za vrh tabele - Jedinstvo, Rudar, Iskra, Bratstvo, a sada je tu i tuzlanska Sloboda tako da će konkurencija u Prvoj ligi FBiH biti nikad jača, a nama ostaje da se nadamo da će zeleno-crni smoći snage i odvesti Budućnost tamo gdje pripada - u Premijer ligu BiH. Za takav jedan podvig će trebati i veća posjeta na Gradskom stadionu veća podrška sa tribina. Ove sezone je ona bila veoma loša, pogotovo u drugom dijelu sezone kada se na pojedinim utakmicama na Gradskom stadionu u Banovićima skupilo jedva stotinjak ljudi i to protiv protivnika kakav je Rudar ili Bratstvo, a o posjeti protiv Unisa svaki komentar je suvišan.

Posjeta na utakmici protiv Rudara

Posjeta na utakmici protiv Unisa

Nema komentara:

Objavi komentar